Čvn 222018

Běžné potravinové fejky vs. kvalita potravin

Sem tam se mi stane, že si koupím jogurt zahuštěný škrobem nebo máslo půl napůl s obsahem ztuženého rostlinného tuku. A to zcela legálně. Já kráva jsem si zapomněla pořádně přečíst etiketu.

Co mě ale umí pořádně napálit je třeba rybí maso plné vody, kdy mi z obrovské filety zůstal malilinký vyškvařený suchý hnus putující rovnou do koše či olivový olej tvářící se panensky nevinně, kterého chuť od za studena lisovaného měla na míle daleko.

Důvodem nejběžnějších potravinových fejků je samozřejmě cena na úkor kvality.

Medy rozředěné cukrovým roztokem, ošizené gramáže potravin, káva se nahrazuje praženou cizrnou, hlavní deklarované složky střídají levnější alternativy a výrobci je zapomínají vyznačit na obalu. Přímo skandálem je například, když se koňské maso vydává za hovězí. V některých případech při falšování potravin jde dokonce přímo o život, čehož důkazem je metanolová aféra, která se mi vryla do paměti z nedávných let.

Kdysi se za obdobné podvrhy prodejci minimálně připoutávali na pranýři hanby. A dnes?

Proti nepráví potravinářských gigantů se lze účinně bránit kulturnější metodou. Podezřelou (p)otravinu stačí nahlásit státní zemědělské a potravinářské inspekci – podněty zasílejte sem.

Jak donutit včelky lítat na bio květy?

Pozor, pozor, šizení na ceně funguje i opačně.

Naoko se nadzvedne kvalita produktu, přičemž ve skutečnosti je porovnatelná s produkty svého druhu – chudinkami neoznačenými.

Označení bio na potravinách se cení z pohledu jakoby zdravějších výrobků i jako symbol ekologického zemědělství a ochrany životního prostředí. Pouze v kruzích těch, co mají přehled, panuje očividná skepse vůči všelijakým nálepkám.

Bohužel zde existují výjimky, které potvrzují pravidlo, že včelku na bio kvítek lítat nenaučíš. Nikdo totiž nedokáže na 100 % zaručit, kde se ona certifikovaná včelka celé dny courala. Jaké kvítky opylila, a jak moc toxický pyl do úlu na výrobu medu donesla. Včelaři, kteří nálepku bio nemají, si kvalitu svého medu stejně tak obhájí. Své včelky milují. Nedají na ně dopustit a včelaření je pro ně vášní, kde ze samé podstaty jejich řemesla není místo pro šizení produktu.

Kvalita biopotravin doposud není definována. Zásadní je pouze charakter produkce, který je předepsaný a kontrolovaný.

Navzdory všem aférám si však nemyslím, že na nás potravinářský průmysl úmyslně šije konspirační boudu a podstrkuje nám nekvalitní levné kšunty. Na našem trhu se dají koupit i hodně kvalitní potraviny.

Na základě čeho tedy hodnotit kvalitu potravin?

1. Přítomnost mikroorganizmů, aditiv a toxických látek

Dnes a denně labáky prosviští stovky vzorek potravin. Nalézají nedostatky od bizarních porušení po závažné mikrobiologické hrozby. Dobrá zpráva je, že pouze jedno procento ze všech potravin testovaných v roce 2016 neprošlo povolenými normami.

Množství toxických látek v nich obsažených také není žádná katastrofa. Pokud tě zajímají konkrétní potraviny, tady je stručný přehled těch, které nevyhověly kontrole.

prehled nevyhovujicich potravin
Celý monitoring si můžete stáhnout zde.

2. Chuť, vůně a nutriční hodnota

Subjektivní vjemy jako chuť a vůně nebo kvalitativní hodnocení obsahu živin závisí především na odrůdě plodiny, skladování po sklizni a následném zpracování.

Jako příklad uvedu třeba brambory. Různé odrůdy obsahují různý podíl škrobu, který určuje jejich kvalitu. V obchodě se prodávají tři varné typy – A, B, C. Po uvaření mají různou konzistenci. Varný typ A je vhodný do salátů, protože takové brambory jsou pevné, mají nejnižší obsah škrobu, varný typ B označuje středně pevné brambory a varný typ C s největším obsahem škrobu se hodí pro přípravu těst a kaší.

Byla totiž doba, kdy se část národa domnívala, že biopotraviny mají lepší chuťové vlastnosti, vůni i nutriční hodnotu v porovnání s běžnými potravinami. Dnes se již ví a více jak 200 studií neprokázalo, že by biopotraviny měli objektivně vyšší obsah nutrientů.

3. Autentičnost

Autentičnost znamená, že název potraviny odpovídá obsahu. Nemůže se máslem nazývat něco, co neobsahuje tuk, sýrem něco, co je vyrobeno ze škrobu, masem něco, co obsahuje sóju…

Zároveň je fajn použít při výrobě co nejmíň aditiv, barviv a náhražek originálu.

Asi je snad jasné i to, že velkovýroba, od které se očekává dostatečná trvanlivost výrobků, bude v autentičnosti těžko konkurovat malovýrobcům a tradičně poctivým krámkům s potravinami. Zároveň to však znamená i menší dostupnost těchto výrobků.

4. Čerstvost

Snad nejdůležitější kvalitativní vlastnost.

Můžeš si koupit nejbezpečnější, nejchutnější, nefalšovanou, autentickou potravinu bez přidaných zbytečných aditiv, i výjimečně nutričně hodnotnou. Škoda, pokud se ti zkazí dřív, než ji stihneš sníst.

Nedostatek času na přípravu doma dělaného jídla z čerstvých surovin je největší překážkou zdravého jídla.